Van data naar beslissing: hoe kun je nu écht datagedreven werken?

Veel corporaties hebben het over datagedreven werken. Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe werkt het datavolwassenheidsmodel? En welke stappen moet je zetten om daar te komen? In deze blog van Chaptr2 consultant Petra Hoogstraaten ontdek je wat datagedreven werken betekent en hoe jouw woningcorporatie de volgende stap kan maken, zonder dat het een complexe zoektocht wordt.

Wat betekent datagedreven werken?
Datagedreven werken betekent dat je beslissingen neemt op basis van feiten en inzichten uit data, in plaats van aannames of intuïtie. Voor woningcorporaties biedt dit belangrijke voordelen, zoals:

  • Betere onderhoudsplanning door data uit vastgoedbeheer
  • Gerichte investeringen door trends en ontwikkelingen in bevolkingsdata te analyseren.
  • Voorspellende analyses om risico’s zoals huurachterstanden vroegtijdig te signaleren.

Maar datagedreven werken gaat verder dan alleen dashboards en rapportages. Het vereist een sterke basis van betrouwbare data, helder eigenaarschap en tools die prettig werken.

van-data-naar-beslissing.png

Data als strategische spil
Data is niet alleen een hulpmiddel, maar vormt de basis voor strategische keuzes. Een woningcorporatie werkt niet alleen met eigen data, zoals huurdersinformatie en vastgoedbeheer, maar combineert dit slim met externe bronnen.

Wat kun je bereiken met data? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Demografische trends vanuit het CBS: Waar groeit de bevolking? Welke leeftijdsgroepen nemen toe?
  • Gemeentelijke data: Wat zijn de woningbehoeften in jouw regio? Welke nieuwbouwprojecten zijn gepland?
  • Eigen vastgoeddata: Welke panden vragen op korte termijn om renovatie of verduurzaming?

Door deze data samen te brengen, kun je bepalen waar je als corporatie in wilt investeren en welke woningtypes de markt over vijf of tien jaar nodig heeft. Dit helpt je om te voldoen aan de vraag van vandaag én om toekomstbestendig te blijven.

Samenwerken met data
Door data van externe partijen zoals gemeenten en het CBS te combineren met je interne data, versterk je niet alleen je analyses, maar ook je maatschappelijke impact. Je kunt bijvoorbeeld beter onderbouwen waar nieuwe woningen nodig zijn of bijdragen aan gemeentelijke plannen voor energietransitie en verduurzaming.

Hoe data-gedreven ben je nu, en wat is je volgende stap?
Wil je weten hoe datagedreven jouw organisatie is? Begin dan met het in kaart brengen van je huidige situatie:

  • Hoe goed is je data georganiseerd? Mij is opgevallen dat maar weinig corporaties iets doen met kwaliteitscontrole van data. En als ze er al iets mee doen, staat het nog in de kinderschoenen. Dit heeft te maken met onduidelijkheid in wie je aan moet spreken hiervoor. Vaak worden initiatieven gestart vanuit de afdeling I&A terwijl de verantwoordelijkheid hoort te liggen bij de business en de eigenaar van de data.
  • Wie is verantwoordelijk voor welke data? Elke dataset moet een eigenaar hebben die toeziet op de kwaliteit en beschikbaarheid van de data.
  • Is er voldoende vertrouwen in de rapportages? Veel afdelingen vertrouwen nog niet volledig op rapportages omdat ze de data niet herkennen met de bron (het ERP). Hierdoor blijven medewerkers vasthouden aan het ERP of exports naar Excel. Vertrouwen opbouwen kost tijd en afstemming, maar met transparante processen, datavalidatie en herhaling kom je een heel eind.
  • Wordt data al actief gebruikt in besluitvorming? Gebruik je data vooral om besluiten achteraf te onderbouwen? Of maak je er ook proactief gebruik van om beslissingen mee te nemen? De echte winst zit in het laatste.

Benieuwd waar jouw woningcorporatie staat in het datavolwassenheidsmodel en hoe je de volgende stap zet?
Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee. Waar sta je in het datavolwassenheidsmodel en wat is je volgende stap?

 

 

Naar het overzicht